Vägen till en egen salong gick via CIKO.

Det tog ett tag innan Sara Arian hittade rätt. När hon blev uppsagd sökte hon hjälp från flera organisationer men blev bara bollad vidare. Till slut fick Sara kontakt med CIKO och resan mot att bli egenföretagare startade.

Sara Arian jobbade många år som personlig assistent. När företaget hon arbetade på gjorde en omorganisation under hösten 2020 blev hon uppsagd. På omvägar fick hon reda på att hennes arbetsgivares kollektivavtal innehöll omställningsstöd så hon tog kontakt med CIKO och anmälde sig som jobbsökare.
 
– Dessvärre finns det fortfarande arbetsgivare som inte känner till att deras kollektivavtal innehåller olika lösningar för omställning. Trots att det är en viktig del i avtalet och ett sätt för arbetsgivaren att hjälpa uppsagda medarbetare att hitta en väg tillbaka till arbetsmarknaden. En fördel med vår lösning är att jobbsökaren kan anmäla sig själv till oss även om det vanligaste är att arbetsgivare sköter den saken, berättar Lars Edmar som är rådgivare på CIKO.
 
Det var Lars som Sara fick kontakt med på en, för Göteborg, ovanligt vintrig dag i början av 2020.
 
– Om jag ska vara ärlig så hade jag inga större förväntningar på att få något stöd. Jag hade varit i kontakt med olika myndigheter och aktörer och bara blivit bollad vidare. Men CIKO visade sig vara något helt annat. Här mötte jag en person som förstod min situation, som hjälpte mig att planera och hittade lösningar på mina problem.
 
Det första Lars och Sara gjorde, när de träffades på CIKO:s kontor, var att göra en kartläggning av hennes utbildningar och jobberfarenheter. Och hitta svar på frågor som; Hur är din situation idag? Hur ser dina önskemål om framtiden ut? Vad vill du jobba med? Vad motiverar dig?
 
Det visade sig tidigt att Sara hade en dröm om att öppna en egen hårsalong. Att vara egenföretagare var inget som skrämde henne. Tvärtom. Hon var van att driva egen verksamhet. När hon bodde i Iran arbetade hon som fotograf och drev en butik samtidigt som hon utbildade sig till frisör.
 
– Jag ville ha en egen salong som jag kunde kan sätta min prägel på. Eftersom jag har allergiska problem ska det bara vara ekologiska hårvårdsprodukter som är vänliga mot hyn. Det är bra för mig och det är bra för mina kunder.
 
Det är mycket att tänka på när man ska starta eget. Sara hittade en lokal som hon renoverade. Hon köpte inredning, utrustning och byggde upp ett varulager med ekologiska produkter.
 
– Jag tänkte att det är bara att köra, problem är till för att lösas på vägen. Men det är klart vissa saker måste jag ha koll på från början, ekonomi till exempel. CIKO hjälpte mig att hitta en bra kurs i bokföring. Så nu kan jag ta hand om det löpande ekonomiarbetet och jag har en bra revisor som jag hjälper mig om jag har några frågor. Det känns tryggt.
 
Idag har Sara en fin salong med en växande kundkrets – nöjda kunder är den bästa marknadsföringen. Hon har utvecklat verksamheten och hyr nu ut en plats till en tjej som gör manikyr och pedikyr.

På det personliga planet känner Sara att hon har en bra balans i livet. Hon kan kombinera arbetet i salongen med familjelivet. Det är klart att vissa dagar är det tufft med långa arbetspass men hennes mål står fast, hon ska driva salongen fram till den dag då det är dags att gå i pension. Att hjälpa andra med sitt yttre ger henne inre kraft. Så frågan vilket tips som Sara vill ge någon som ska starta eget svarar hon:

Våga, var inte rädd. Du kan mycket mer än du tror. Har du en bra idé kommer du att lyckats. Ta hjälp av vänner och bekanta. Sikta framåt. Du blir stark och du få energi av att driva eget företag.