Växtkraft

Det som var inne blev ute. Och det som var ute blev inne. Susanne lämnade en bransch i kris för att förverkliga sin dröm om att få arbeta praktiskt med trädgårdar.

För över 30 år sedan bestämde sig Susanne Nordqvist för att flytta till Strömstad. Närheten till naturen och en blomstrande handelsverksamhet lockade. Susanne nappade på ett erbjudande och började jobba direkt efter gymnasiet.

– Jag har alltid tyckt om att träffa människor och det är något man gör när man jobbar i butik. Trivdes jättebra och fick nya uppgifter och roller. Åren bara for i väg. Men så bestämde jag mig för att göra något annat. Så jag sa upp mig och fick ett jobb uppe vid den norska gränsen på Norby Supermarket.

– Att arbeta i gränshandeln var otroligt spännande. Norrmännen älskade att komma till Sverige och handla mat, så det var fullt med kunder hela dagarna. Jag tror vi slog omsättningsrekord 2019.

Men så ändrades allt. I mars 2020 slog pandemin till. Gränsen mot Norge stängdes och kunderna försvann. Företaget som äger Norby Supermarket, Grensemat, var tvungna att minska kostnaderna och stora delar av personalen varslades. Susanne, som var en av de sista anställda, blev först permitterad och sedan uppsagd i juni.

Rädds inte jord under naglarna

När Susanne blev uppsagd blev hon kontaktad av Richard Aleryd som är rådgivare på CIKO. Tillsammans började de planera för en väg tillbaka till arbetsmarknaden.

– Det kanske låter konstigt men jag tyckte att det var spännande för nu fanns chansen att göra någonting helt annat. Så jag hade börjat skissa på en plan B som inte hade någonting med handel att göra. Jag har alltid tyckt om att få ta i och jobba praktiskt. Två spår var jag inne på, antingen att utbilda mig till sjuksköterska och arbeta inom vården eller att arbeta med trädgårdsskötsel.

Det blev många möten och bollande av möjligheter och idéer fram och tillbaka.

– Stödet jag har fått från CIKO har verkligen hjälpt mig. Jag och Richard har diskuterat olika utbildningsalternativ. När jag bestämde mig för att utbilda mig inom trädgårdsskötsel fick jag hjälp att ansöka om CSN-bidrag. När det var dags för att söka jobb så var Richard mitt bollplank när skulle skriva min CV, något som jag inte har gjort förut.

Arbetsledare hållbar grönyteförvaltning är namnet på den utbildning som Susanne fastnade för. En distansutbildning på tre terminer inom ramen för Yrkeshögskolan. Men för att komma in på utbildningen krävdes att Susanne kavlade upp ärmarna:

– Jag behövde läsa in en preparandutbildning i växtkunskap så jag satt och läste dygnet runt. Det gick för jag var superpeppad, det här var min chans att pröva något nytt och den ville jag inte missa.

Något som Susanne inte var förberedd på var att ha datorn som arbetsredskap. Visst hade hon använt dator i sitt tidigare jobb men nu behövde hon lära sig använda digitala utbildningsplattformar. Övning ger färdighet och det gick bra.

Ut i Frejas hage växer mer än blå bär

Studier ger kunskap. Kunskap leder till jobb. Direkt efter sin utbildning våren 2022 fick Susanne jobb på Frejas Hage, ett företag som designar, planterar och sköter trädgårdar åt fastighetsägare i Strömstad och närliggande kommuner.

Susanne lärde känna trädgårdsarkitekten Hanna Mogren, som är en av grundarna till Frejas Hage, under en praktikperiod på utbildningen.

– Det som är bra med många yrkesutbildningar är att de har praktik. Jag fick pröva på att jobba på olika företag och så kunde jag knyta kontakter i branschen. Nätverkande är bra och för mig resulterade det i ett jobb som jag stormtrivs på.

För att underlätta för Susanne har CIKO hjälpt till med att finansiera kurslitteratur och en utbildning som gett henne motorsågkörkort. Dessutom har Susanne börjat en utbildning till trädgårdsdesigner som CIKO har finansierat:

– Det kommer förhoppningsvis ge mig möjlighet att arbeta det under den del av året då jag inte kan vara ute jobba utomhus med våra kunder och projekt.

Ta chansen – studera och gör något nytt

Susanne konstaterar att hon har 35 års erfarenhet av handel och den försvinner inte. Med sin nya utbildning och jobb på Frejas Hage har hon dubbla kompetenser och erfarenheter. Det ger en trygg känsla.

Mitt tips till dig som är uppsagd är att du ska tänka på att det aldrig är för sent. Ta chansen och gör något nytt. Jag började plugga när jag var över 50 år. Det går. Ofta är man i en period av livet då barnen är utflugna och det finns tid för att satsa på sig själv. Jag hittade min utbildning på alla utbildningar.nu. Det finns massor av bra utbildningar och många är på distans vilket underlättar. Våga! Prova!

Susanne Nordqvist