Uppsagd? Se det som en möjlighet.

Susanne Hjalber har bytt jobb många gånger. Men nu har hon troligen bytt för sista gången.
– Att bli uppsagd kan vara en möjlighet att få göra nåt nytt och spännande i yrkeslivet, säger hon.

Bild: Lars Edmar

Susanne har haft många olika jobb i sitt liv. Ibland har hon sagt upp sig – ibland har hon blivit uppsagd. Men hon har aldrig oroat sig för att inte hitta något nytt arbete. Det har alltid löst sig.

– Det har varit spännande, säger hon med ett leende.

Hösten 2019 arbetade hon som barnskötare på ett föräldrakooperativ i Göteborg. Hon trivdes bra och planerade att stanna på förskolan till pension. Då blev hon uppsagd.

– Jag blev leden. Det kändes jättejobbigt, berättar hon.

Den här gången kände hon sig orolig. Susanne hade hört att det var svårt att få nytt jobb när man är 55-plus så hon började omgående söka jobb. Hon fick via en kollega veta att man kunde få hjälp via CIKO. Tillsammans med rådgivaren Lars Edmar hade Susanne ett kartläggningssamtal där man tittade på hennes kompetens och erfarenheter.

– Under mitt yrkesliv har jag sökt många jobb. Men det var jätteskönt att hålla någon i handen. Någon som kunde bekräfta att jag gjorde rätt.

Tillsammans la de upp en handlingsplan. Susanne fick massor av ny energi efter ett möte med en coach. Nästa steg var att genomföra intervjuträning. Någon som ledde till ett helt annat självförtroende när det sedan blev dags för en riktig intervju, vid gränspolisen på Landvetter flygplats. Susanne har under hela sitt liv rest mycket och i perioder bott utomlands. Det var en av anledningarna till att hon sökte jobbet på flygplatsen.

Med sitt nya självförtroende gick intervjun bra och Susanne fick jobbet. Anställningen inleddes med en internutbildning och hon jobbar nu som gränskontrollant.

Coronapandemin och det minskade resandet har dock tillfälligt lett till en annan placering. Istället för pass på Landvetter flygplats kontrollerar hon nu ID, pass, visum och arbetstillstånd hos lastbilschaufförer som kommer till Göteborgs hamn. Hon trivs men längtar tillbaka till flygplatsen.

– Jag gillar pulsen och att det pågår verksamhet där 24 timmar om dygnet.

Susanne har idag hundratalet kollegor i olika yrkeskategorier, vilket hon uppskattar. Och det finns stora utvecklingsmöjligheter på Polismyndigheten. Susanne vet redan vilken väg hon vill ta:

– Får jag chansen vill jag internutbilda mig till hon dokumenttekniker, det handlar om att avgöra om ett dokument är äkta eller förfalskat. Jag tycker att det verkar spännande.

Susanne tror att hon stannar på sin nya arbetsplats till pension. Hon vill skicka med några ord till andra som blivit uppsagda:

– Att bli uppsagd kan vara en möjlighet att få göra nåt nytt och spännande i yrkeslivet. Ta chansen, se det som en möjlighet. Jobbet kan bli mycket bättre, det har det blivit för mig. Det känns jättebra.