Sikta på drömjobbet – det gjorde Christel!

Det är tidig höstmorgon i Kumla. Mitt i stadens centrum med adressen Torget 1 ligger stadshuset. Hit går Christel Eriksson varje dag med ett tydligt mål – att hjälpa människor att få ordning på sin ekonomi.

CIKOs rådgivare Erica Didriksson träffar Christel i hennes arbetsrum på andra våningen. Det har gått tre månader sedan hon började sin nya tjänst och hon har snabbt har kommit in i sin roll som budget- och skuldrådgivare. Det blir ett kärt återseende. För Erica att träffa en jobbsökare som har fått sitt drömjobb. För Christel att träffa sin rådgivare och sitt bollplank. Det blev ett samtal om vägen från uppsagd och arbetslös till att börja söka och sedan få jobbet med stort J.

Kommer du ihåg hur det var när vi träffades första gången?

– Nog kommer jag ihåg det, det var ingen rolig tid. Jag var ledsen, som i chock. Kunde inte sortera mina tankar. Visste inte var jag var någonstans? Vad skulle jag göra? Tryggheten med ett jobb var borta. Som om 30 år av mitt arbetsliv inte funnits.

Vad var det som gjorde att du kunde bryta dina negativa tankar?

– Jag tog fasta på några tipsen som du gav mig. Att söka jobb är ett heltidsjobb och påfrestande. Därför blev mina rutiner väldigt viktiga. Varje dag inledde jag med en långpromenad för att hålla konditionen uppe. Sedan planerade jag veckan så att jag kunde fokusera på jobbsökandet i tre dagar. Två dagar var jag helt ledig och bokade då in möten med vänner. För mig var den sociala biten viktig, jag kunde inte sitta hemma hela dagarna. På så sätt fick jag balans och kunde hantera den stressiga situationen på ett bra sätt.

Rutiner, hälsa och balans är tre delar som är bra att hålla koll på när man, som du Christel, var mitt uppe i en förändring. Sedan gäller det att ha staka ut vägen och sikta mot målet. Och det kunde du göra, eller hur?

– Det stämmer. Jag är envis och jag ger inte upp. Mitt uppe i allt så började jag formulera mitt mål och drömjobbet. Därför ville jag inte kompromissa och hoppa på första bästa jobb. Det kan låta kaxigt men det var så det var. Och jag hade möjligheten att ha lite is i magen.

Kom du fram till ditt drömjobb när vi gjorde studiebesöken tillsammans?

– Jag hade erfarenhet från Örebro Kommun och Familjens jurist så jag behövde få lite impulser. Så det var bra att vi gjorde några studiebesök på företag för att se vilka roller eller arbetsuppgifter som de hade. Det var nog där mina tankar på drömjobbet började växa fram.

Jag tycker det är kul att vi tillsammans har jobbat ”by the book”. Vi på CIKO pratar alltid om att alla jobbsökare ska få en individuell plan och så är det. Men du har ju varit duktig och tagit till dig av nästan alla verktyg som vi har. Bara det här med Jobb Match Talent, det var du snabb på att pröva.

– För mig var det perfekt. Med hjälp av testerna så fick jag en bild av vem jag är. Mina starka sidor kände jag nog till även om jag fick en och annan överraskning. Och jag fick svart på vitt på de områden som jag behöver jobba med. Det gav mig en riktning på hur jag skulle jobba med mig själv och lika viktigt, vilken typ av jobb som jag skulle söka.

Okej, Christel, berätta nu om ditt nya jobb - drömjobbet!

– Min dröm var att få hjälpa andra människor. Jag upplever att jag har en förmåga att möta personer som befinner sig i en svår situation eller i kris. Det får jag göra nu. I min roll som budgetrådgivare hjälper jag personer som jag möter att få en överblick och förståelse för sin ekonomi. Om det har gått snett och skulderna har blivit för stora så hjälper jag till med skuldrådgivning. Det är en större insats och då kan flera personer och myndigheter vara inblandade. Målet är alltid det samma – att hjälpa till att skapa trygghet och en hållbar ekonomi för var och en.

Christel tipsar:

  • Gör Jobb Match Talent - i ett tidigt skede. Styrkor och resurser blir tydligare.
  • Skaffa dig enkla rutiner som du kan följa - en morgonpromenad kan vara en bra start.
  • Planera tid för jobbsökande och planera tid för ledighet.
  • Boka upp möten med vänner som ger dig kraft.
  • Ta hjälp, CIKO har de kontakter som du behöver.
  • Mitt mål var att få jobba med människor i förändring. Vilket är ditt mål?