Nu ser Anki både skogen och alla träd.

Efter att arbetat 25 år på en bensinstation klev Anki ut genom dörren. Hon ville pröva på något nytt och det var inget litet steg hon var villig att ta. Följ med till hennes nya och oändligt stora arbetsplats – den svenska skogen.

För några år sedan följde Anki Wiklund med en god vän och fick pröva på att köra skogsmaskin. Känslan av att tygla krafterna och manövrera maskinen i skogen var enorm. Kontrasten mot hennes vardag, arbete på bensinstationen i Torsby, kunde knappast bli större.

När Anki blev uppsagd kände hon att det var dags att göra något helt nytt.

– Jag var arbetsbefriad under min uppsägningstid så jag ägnade dagarna åt att fundera, planera och leta information. Det där med skogsmaskiner var något som jag gillade och det borde finnas en utbildning som jag kunde gå, berättar Anki. Hon fortsätter:

– Det visade sig att Stora Segerstads Naturbrukscentrum anordnar skogsmaskinförarutbildningar för vuxna. Ansökningstiden hade gått ut så jag ringde till rektorn och frågade om det var någon idé att jag sökte. Det är klart att du ska söka, sa han. Vi sätter dig på reservlistan.

Anki tog kontakt med Torsby lärcenter som godkände hennes utbildningsplaner och rektorn återkom med besked att det fanns en plats för henne på utbildningen. Att skolan ligger i Reftele i Småland, 40 mil från Torsby, såg Anki inte som något problem. Barnen hade flyttat hemifrån och hennes särbo stöttade henne.

Det var i det här läget som Anki fick kontakt med Richard Aleryd, rådgivare på CIKO.

– Richard och CIKO har varit ett stort stöd för mig, både innan och under utbildningen. Han har coachat mig och hjälpt till med en del kontakter. Under en tid fick jag ekonomisk hjälp för att täcka kostnader för resor och dubbelt boende. Det känns tryggt att ha en egen rådgivare vid sin sida.

Under sin nio månader långa utbildning till skogsmaskinförare har Anki lärt sig massor. Praktik och teori om vart annat. Hon har lärt sig att hantera motorsåg och röjsåg, gått kurser i skogsskötsel och virkeslära. Självklart har hon lärt sig köra skogsmaskin, det var ju så intresset väcktes. Anki trivs bäst i sin 16 ton tunga Komatsu 835. Med en markfrigång på över en halvmeter kan den ta sig fram i riktigt tuff terräng.

 

– En dag på skolan kan börja med att vi kontrollerar oljan och glykolen samt kollar runt maskinen så att den inte läcker olja eller något annat. Sedan bär det av ut i skogen där vi sågar ned träd med en maskin som heter skördare. Virket kapas i längder, märks upp och sorteras i högar så att det blir lättare för nästa maskin, skotaren, att hämta upp det. Nästa moment är att forsla timret ut ur skogen till en väg där timmerbilarna kan hämta upp det och köra vidare till sågverket.

– Vi är ett härligt gäng som har kämpat tillsammans. Jag hoppas fler tjejer, unga som lite äldre söker sig till skogsnäringen. Det är dags att bryta ny mark i en mansdominerad värld.

Hur ser arbetsmarknaden ut? Till att börja med kan vi konstatera att Sverige är ett riktigt skogsland. Nästan 70 % av Sveriges yta är täckt av skog, det gör oss till det största skogslandet i Europa (om vi räknar bort Ryssland). Ytan är 28 miljoner hektar. Översätter vi det till antal fotbollsplaner blir det 56 miljoner! Skogsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar som sysselsätter över 100 000 personer.

Jag vill arbeta hos en entreprenör som vill satsa på en 50-årig nybörjare. Åldern ser jag som en tillgång, jag har arbetslivserfarenhet och med utflugna barn blir det ingen VAB. Jag vågade och tog chansen att göra en karriärväxling när möjligheten dök upp, det är jag säker på att en entreprenör gillar!

Anki Wiklund