Tips för en lyckad anställningsintervju

En anställningsintervju kan ske på många olika sätt idag; via telefon, videomöte, videoinspelning, enskilt möte eller i grupp. Det viktigaste är att du är förberedd och vet vad som förväntas.

Foto: Charles Deluvio / Unsplash

Före intervjun

Första intrycket är mycket viktigt och så klart ska presentationen som du gjort i din ansökan stämma när de möter dig. Det är lätt att tro att det bara är arbetsgivare som ska ta reda på om du passar för jobbet men är lite mycket din möjlighet att ta reda på om arbetsgivaren motsvarar dina förväntningar. Fundera därför över vad som är viktigt för dig av en blivande arbetsgivare.

Under en intervju kommer många gånger frågan: – Vilka är dina styrkor? Ibland kan man tycka att det är svårt att svara på men vi rekommenderar att du tar dig tid att fundera och skriva ner det innan intervjun. Om det är svårt att svara på så ta hjälp av din rådgivare, coach, vänner eller tidigare kollegor.

Under en intervju kommer många gånger frågan: – Vilka är dina styrkor? Ibland kan man tycka att det är svårt att svara på men vi rekommenderar att du tar dig tid att fundera och skriva ner det innan intervjun. Om det är svårt att svara på så ta hjälp av din rådgivare, coach, vänner eller tidigare kollegor.

Se till att vara förberedd: Läs igenom din ansökan och be din coach att testintervjua dig. Då är redo för oförberedda händelser eller frågor.

Ta dig tid att läsa på om arbetsgivaren och tjänsten så att du snabbt kan matcha din profil med det som nämns vid intervjun. Detta visar också på att du är påläst och därmed seriös och intresserad.

Tänk ut några situationer ifrån dina tidigare arbeten där du kan ge exempel på när och hur dina främsta styrkor har kommit till sin rätt. Dessa skall vara så konkreta exempel som möjligt.

Välj ut kläder innan så slipper du stressa samma dag som intervjun. Välj kläder som du känner dig bekväm och välklädd i, och i övrigt hel och ren.

Ibland hålls intervjun av arbetsgivaren på arbetsplatsen, ibland på huvudkontoret och andra gånger sköter ett rekryteringsbolag detta. Det betyder ju att mötet inte alltid sker på den tänkta arbetsplatsen så se till att du vet vilken adress du ska till.

Åk i god tid så att du kan vara på plats 15 minuter innan. Då hinner du pusta ut och ladda upp inför intervjun.

Under intervjun

Se till att hålla ögonkontakt med dem som du träffar och ett fast handslag är något som bidrar till ett positivt första intryck. Om flera deltar vid intervjun så se till att tala till samtliga även om alla inte är lika aktiva.

Det första intrycket har stor betydelse vid en intervju men man behöver inte vara orolig för att det är kört om de första 20 sekunder blir lite fel. Ta några djupa andetag bara innan du gör fysisk- eller digital entré. Ett fast handslag och ögonkontakt ger enligt forskning positiva signaler hos den du träffar. Viktigast, kom i tid och håll koll på vem det är du ska träffa.

Var genuin och våga visa vem du är. Så klart finns det saker som man ska undvika att tala om, tex alltför privata saker om sig själv, tala illa om tidigare kollegor eller arbetsgivare eller ställa alltför privata frågor till den som utför intervjun men i övrigt, bjud på dig själv.

Tänk på att lyssna in de frågor som ställs och försök att hålla dig så konkret som möjligt till dessa utan att sväva ut alltför mycket.

Om du säger fel så berätta det och utveckla hur du menade eller om du har svårt att komma på ett snabbt svar så be om att få återkomma till frågan. Och kom ihåg, ett gott skratt och glimten i ögat brukar kunna lösa det mesta.

Att vara intresserad och aktiv under intervjun ses som positivt. Ställ gärna frågor men undvik att bli alltför forcerad utan låt arbetsgivaren/rekryteraren styra mötet.

Några exempel på frågor som du kan få:

Varför vill du arbeta hos oss?
Nu har du möjlighet att visa på att du har tagit reda på fakta om arbetsgivaren, organisationen och tjänsten. Läs gärna på om organisationens värdegrund och koppla samman detta med dina egna tankar.

Beskriv dina styrkor och personliga egenskaper:
Nämn dina starkaste egenskaper som du tror kan matchas mot det aktuella jobbet. Ge gärna konkreta exempel från tidigare arbetssituationer eller andra erfarenheter.

Vilka är dina utvecklingsbara sidor?:
Var ärlig och försök omvandla dina svaga sidor till styrkor. Till exempel kan otålig tolkas som att du är mån att se resultat.

Berätta om en situation där du har tagit initiativ eller gjort något som du är stolt över?
Här har du möjlighet att ge konkreta exempel på dina främsta styrkor, till exempel att du tagit initiativ som genomförts eller att du är snabblärd.

Vad motiverar dig i jobbet?
Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och bolaget om vad som motiverar dig. Om du absolut inte vill arbeta med det som du kommit till intervjun för så brukar det många gånger skina igenom och dessutom så kommer en eventuell anställning inte vara bra för vare sig dig eller arbetsgivaren.

Varför ska vi anställa just dig?
Det här är en fråga som ofta förekommer. Här får du chansen att lyfta fram dina främsta personliga och yrkesmässiga kvalifikationer men framför allt din motivation och dina drivkrafter.

Hur arbetar du i grupp?
Förbered dig genom att fundera över vilken roll du tagit i arbetsgrupper och ge konkreta exempel på hur du tillsammans med kollegor har samarbetet.

Hur reagerar du på stress?
Ge exempel på hur du har hanterat stress på ett fördelaktigt sätt i en arbetssituation.

Hur tänker du på att arbeta övertid, kvällar/helger/?
Arbetsgivaren vill förstå om du är flexibel och kan arbeta obekväma arbetstider.

Vad innebär eget ansvar för dig?
Fundera på konkret exempel på vad dina tidigare arbetsuppgifter har innefattat och hur du har hanterat det ansvaret.

Hur tycker du att en bra chef ska vara?
Väl att lyfta fram de positiva egenskaperna hos en chef och undvik sådan betoning som har med negativa sidor. Undvik alltid att tala illa om tidigare chefer eller kollegor.

Vad är ditt drömjobb?
Fundera över om det finns utvecklingsområden inom tjänsten eller organisationen som du kan lyfta fram. Då kan du visa på att du har ambitioner och vilja att utvecklas tillsammans med arbetsgivaren.

Andra typer av intervjuer

Ibland sker första kontakten via telefon men det blir alltmer vanligt med digitala intervjuer. Det kan vara att du ska spela in en video där du svara på redan formulerade frågor men allra vanligast när det gäller digitala kanaler är videomöten där man träffar de som ska rekrytera. Det brukar ske via Teams, Skype eller Zoom. Se att att bekanta dig med de olika programmen så att inte tekniken blir ett hinder för dig.

Telefonintervju

Vid en telefonintervju kan rekryteraren kontakta dig utan att ha bokat en tid. Detta gör att du kanske står olägligt till om de ringer eller du kanske inte riktigt minns vilket jobb det gäller om du har sökt flera samtidigt. Tips är då att be om att få återkomma när det är lite lugnare så att du får möjlighet att ställa dig ostört och plocka fram detaljer kring tjänsten och företaget. Det är ok att göra så, det visar bara att du är seriös men se till att notera kontaktuppgifter namn, företag och telefonnummer och stäm av en tid som passar båda parter.

I en första telefonintervju vill rekryteraren få en övergripande bild av vem du är, kanske räta ut frågetecken kring ditt CV men framför allt höra varför du har sökt den specifika tjänsten och därför kan det vara bra att ha några kortfattade noteringar om tjänsten snabbtillgängligt i din telefon eller ett anteckningsblock. På detta sätt kan du på i ett tidigt skede matcha mot aktuell tjänst. Använd gärna CIKO:s jobbportal där du kan samla alla jobb som du söker.

Videointervju

En videointervju är alltid inbokat i förväg och du bjuds in via en länk som skickas till din e-post.

Ofta är videointervjuer något som används vid en första intervju där man sedan väljer ut några som får komma på en efterföljande fysisk intervju.

De tekniska delarna kan ju många gånger krångla så se därför till att ha dubbelkollat så att allt fungerar i god tid innan mötet ska börja. Om du aldrig har genomfört ett digitalt möte så kan det vara klokt att be någon vän om hjälp och allra helst också ha testat ett möte med någon annan innan så att du vet hur det kan fungera.

Videomötet skiljer sig inte från ett fysiskt så klä dig så som du hade tänkt dig om ni hade träffats i verkligheten.

Rekryteraren/rekryterarna sitter nu rakt framför dig så se till att håll blicken på skärmen och att hela ditt ansikte syns på bilden.

Ibland får man motljus och då syns inte ditt ansikte därför kan det vara klokt att mörklägga rummet om behovet finns.

Oftast finns det effekter där du kan skapa en bakgrundsbild för att skymma det som är bakom dig. Vårt tips är att undvika detta, dels eftersom bilden kan bli pixlig samt att vissa bakgrunder kanske inte upplevs som proffsiga av den som sitter på andra sidan. Det är bättre att i så fall skapa en bakgrund med oskärpa, annars är det bra att sätta sig på ett ställe där det är en neutral bakgrund.

Och glöm inte att sätta dig ostört.

Efter intervjun

Har du blivit lovad ett svar inom två veckor gör du rätt i att vänta tills två veckor har passerat. Däremot kan ett kort tackmejl efter intervjun eller en intressant frågeställning under CV-granskningen vara både uppskattat och det som gör att ditt namn fastnar på rekryterarens minne.

Om du inte går vidare så våga ställa frågan varför så att du kan lära dig inför kommande intervjuer.

Lycka till!