Jobbet passar mig perfekt

Naser Hysejni hade jobbat på Emmaus i Halmstad i 25 år när han blev uppsagd. Med hjälp av CIKO:s rådgivare fick Naser hjälp att hitta ny inspiration och starta en utbildning till ett nytt yrke.

Beskedet om uppsägning kom i januari 2019. Under 25 år på Emmaus hann Naser Hysejni göra det mesta: han stod i kassan, samlade in kläder och begagnade möbler samt jobbade med sortering. I 17 år var han butiksansvarig.  

– Det var en chock när de meddelade att de skulle stänga. Jag som gjort allt för Emmaus, byggt upp och utvecklat verksamheten. Det var inte lätt för mig, berättar han.

När han fick kontakt med CIKO:s rådgivare Lars Edmar, som jobbar i Västra Götaland, var han tveksam till om han någonsin skulle få ett nytt jobb. Han frågade Lars:

Vem vill anställa en 58-årig invandrare som bara kan arbeta 75 procent?

Lars coachade Naser till att hitta nya vägar framåt efter uppsägningen. Att få honom att våga tro på en ny yrkesframtid. Efter diskussioner med arbetsförmedlingen kom förslaget att gå på en rekryteringsträff med bussbranschen. Naser hade tidigare erfarenhet som trafiklärare i Kosovo i slutet av 1970-talet och dessutom vana av tung trafik.

Han blev antagen till en bussförarutbildning under sommaren 2019 och i september hade han sedan både busskörkort och YKB-intyg. Sedan började han sin tre veckor långa praktik hos Nobina i Falkenberg. Efter dag två fick han besked: ”Du behöver inte mer praktik. Skriv på kontraktet och börja jobba i morgon.”

Det var ju Lars som inspirerade mig. Tack gode Gud för att han föreslog att jag skulle jobba i bussbranschen. Han sa det på ett sådant inspirerande och tydligt sätt. Allt vände på ett dygn – från att ha varit nedstämd, nästan deprimerad, så blev jag övertygad om att jag skulle börja köra buss.

Jag har hittat en arbetsplats som passar mig. Den är precis som på mitt gamla jobb, vi är som en familj här på Nobia. Härligt med arbetskamrater och vara med i ett sammanhang.