Lyft fram din talang!

Lyft fram dina talanger och laga hålen i ditt CV. Men skriv inte för långt för då riskerar din ansökan att hamna i papperskorgen.

Bild: Camille Orgel/Unsplash

Din talang spelar roll

Det kan vara svårt att komma på personliga egenskaper till ditt CV, det är dock nästintill lika viktigt som att ha med sina erfarenheter och sina utbildningar. Ta dig därför ordentligt med tid för eftertanke, vad har du dina talanger som är jobbrelaterat? Det gäller att välja ärligt då du alltid ska kunna leva upp till det du själv skriver att du kan och är bra på. Använda inte klyschor, då det gör att läsaren kan tappa intresse och sluta läsa.

Du ska välja de egenskaper som passar just det jobbet du ska söka och den arbetsgivare du ska söka dig till. Läs noggrant annonsen och läs på om vad arbetsgivaren söker och gärna på deras hemsida. Exempelvis kan du använda ordet entusiastisk men skriva ”Jag har en förmåga att entusiasmera de grupper jag är en del av och som många gånger lett till högre resultat än förväntat”. Eller om arbetsgivaren söker efter någon med social förmåga, skriv t ex. ”Jag har lätt för att möta nya människor, tycker det är givande att lyssna och ställa frågor till en kund som letar efter en viss vara och ge förslag på lösning.”

Ett för långt CV kommer inte alltid att läsas från början till slut. Ibland kan det till och med hamna i papperskorgen direkt. Det är en konst att beskriva saker i ett par korta meningar. Med övning, CV-mall och uppriktiga korrekturläsare så är det inte svårt.

Laga hålen i dina ansökan

Många är oroliga för hur de ska förklara glapp, på grund av exempelvis arbetslöshet. Oroa dig inte för mycket, det behöver inte vara hela världen. Det viktiga är att du kan förklara dem på ett bra sätt och inte försöker dölja något.

Arbetslöshet

Du ska inte ha med ordet arbetslöshet i ditt CV eller i ditt personliga brev, då är det bättre att du använder dig av begreppet ”mellan två jobb”. Du kan också skriva ”period av kortare anställningar” om det var en tid med korta jobb som t ex. tim-anställningar, som inte är ovanligt på arbetsmarknaden numera.

Avbrutna studier

Har du avslutat en utbildning i förtid? Då ska du inte skriva det i ditt CV. Skriv vilka kurser du klarat av, vad du lärt dig av dem och vilka framgångar du nått. Skulle frågan, mot förmodan, ändå komma upp på en intervju är rådet som alltid att vara ärlig. Berätta varför du valde att avsluta dina studier och ta fram det positiva i det beslutet. Det kan anses vara starkt och modigt att ta sådana beslut.

Föräldraledighet

Det finns ingen som helst anledning att dölja föräldraledighet. Det kan snarare ses som en merit av vissa. Är du orolig för att arbetsgivaren ska se det som något negativt ska du kanske fundera på om det är rätt arbetsgivare för dig?

Långa resor

Långresor är inget du behöver dölja. Du lägger denna erfarenhet under ”övriga erfarenheter” och beskriver resan på samma sätt som en tjänst eller utbildning. Det är ju ofta väldigt lärorikt att resa, få nya intryck och ta del av olika kulturer.

Små luckor

Tänk på att du inte behöver ha med datum i ditt CV, för varken arbete eller utbildning, utan det räcker med årtal, eller år och månad. På så vis kan du enkelt trolla bort små hål i din ansökan väldigt enkelt.

Checklista

Rätt namn: kontrollera att alla namn är rätt och stavning.
Kontaktuppgifter: kontrollera att dina kontaktuppgifter stämmer.
Rättstavning: kontrollera hela texten
Särskrivning: kontrollera att det inte finns några felaktiga särskrivningar
Datum: kontrollera att alla datum stämmer, även långt bakåt i tiden.
Ordning: kontrollera att datum är i omvänd kronologisk ordning.
Floskler: kontrollera att ditt CV är fritt från floskler.
Längd: vi rekommenderar max 2 sidor.
Granskat: du har låtit en annan person korrekturläsa ditt CV.

Ladda ned pdf