Jag fick hjälp att vidga mina vyer

Rickard blev uppsagd. En ansökan på vinst och förlust ändrade hans liv. På sex månader gick han från arbetslös till ett nytt jobb, i en ny bransch och en plats i ledningsgruppen.

Bild: Lars Edmar

I september 2019 blir Rickard Aronsson uppsagd från sitt arbete som personlig assistent. Ungefär samtidigt blev också hans fru av med sitt jobb.

– Det kändes extremt oroligt eftersom vi har två små barn och en nybyggd villa. Jag tänkte – vad skall det bli av oss? Vad kan jag? Det var en extrem oro och stress. Jag sov jättedåligt.

Rickard fick kontakt med CIKO, som han aldrig hade hört talas om tidigare. Han hade dock goda erfarenheter av omställningsorganisationer efter att ha blivit uppsagd en gång tidigare och fått bra hjälp.

Tillsammans med rådgivaren Lars Edmar började Rickard titta på olika vägar framåt.

Lars hjälpte mig att vidga vyerna. Han pratade om att jag skulle passa som säljare och jag sökte flertalet jobb i olika teknikbutiker. Jag fick komma på flera intervjuer men fick inte jobben…

Rickard började fundera på om han skulle satsa på något annat. Samtidigt blev han rastlös av att gå hemma och ville bara ha ett jobb. Vad som helst.

– Jag såg en tjänst på 50% som säljare på JULA. Jag slängde in en ansökan på vinst och förlust och tänkte inte mer på det.

Han blev snabbt kallad på intervju och såg det som en bra träning. Någon dag efter intervjun ringde JULA och erbjöd honom jobb som varuhusmedarbetare. Han blev anställd, inte på 50% utan på 75% som dessutom har utökats ytterligare med tiden. Han har även genomgått internutbildningar, bland annat en truckförarutbildning.

– Jag trivs jättebra, gillar när det är högt i tak och högt tempo. Jag är ju en social typ och det är härligt med många kollegor.

Rickard fick snabbt mer ansvar och jobbar i dag som gruppledare på ett JULA-varuhus utanför Göteborg. Han har även fått en plats i ledningsgruppen.

– Jag gillar försäljning och att göra kunderna nöjda. Det är kul när kunderna kommer tillbaka och när jag är med och bidrar till ökad försäljning.

Som bonus får Rickard vardagsträning på köpet.

– Jag går över 20 000 steg varje arbetsdag och har tappat 17 kilo sedan jag började här.

Har du något råd till någon som just blivit uppsagd?

– Nedvärdera inte dig själv. Negativa tankar kommer, det är nästan oundvikligt, men det kan också betyda att du kan få en möjlighet att få göra det som du kanske drömt om som barn. Se positiv och se framåt.