Roligt att göra sin egen grej!

När bokhandeln i Karlskoga skulle läggas ner tog de mångåriga medarbetarna Jan Karlsson och Ann Axberg över. De visar att det inte behövs en unik idé för att starta eget. Det finns ju faktiskt verksamheter som redan är igång och till salu.

Efter många år som anställda blev Jan och Ann uppsagda. De var båda stressade och oroliga över hur arbetsmarknaden skulle se ut för dem som båda är 55-plus. Fanns det någon möjlighet för dem att få ett nytt jobb?

De kände båda starkt för sin bokhandel och ville att den skulle leva vidare. Sakta mognade tanken att starta eget. I början fanns många funderingar och tvivel, men de valde ändå att satsa på sin dröm om en egen bokhandel i centrum. 

– Det är mycket personligt ansvar, men det är ju också en del av friheten med att vara egenföretagare, säger Jan.

När Coronapandemin, som drabbat handeln hårt, drog in över Sverige var det för sent att backa. 

– Men, med en del av facit i hand ångrar vi oss inte. Vi är glada att vi kommit dit vi är idag, säger Jan.

Förutom böcker försöker Jan och Ann ha ett brett sortiment av bland annat spel och pussel. De är flexibla när det gäller möjligheten att beställa och hur varorna levereras, speciellt nu i Coronatider. De har även märkt en förväntan från det lokala näringslivet att de ska kunna tillhandahålla exempelvis kontorsmaterial.

Ann och Jan fick kontakt med CIKO när de blev uppsagda. Rådgivaren Richard Aleryd har varit en viktig pusselbit i förverkligandet av att starta eget. 

– Vi har fått bra tips, hjälp med kontakter och stöd i form av en utbildningsinsats kring bokföring, säger Ann. Och fortsätter: Prata med med någon i samma bransch. Prata med banker, redovisningsbyrå och advokat. Ju mer information och kunskap man har innan man genomför en affär desto bättre är det  – och man minimerar risken att drabbas av obehagliga överraskningar.

Har ni några konkreta tips till dem som vill starta eget?

– Är man två som delar ansvar så är det bra att känna varandra och komma överens om hur man vill ha det. Det är viktigt att bestämma vem som tar huvudansvar för vad och självklart att man trivs med varandra som arbetskamrater, säger Ann.  

Jan fyller i: 

–Viktigast är väl att ha en drivkraft till att bli entreprenör, man lever ju med sitt företagande hela tiden.  Men samtidigt som det kan vara mycket att göra så är det ju roligt att göra sin egen grej.