Inför anställningsintervjun

När du har kommit så långt i rekryteringen så att du får gå på en anställningsintervju gäller det att du förbereder dig.

Bild: Priscilla Du Preez / Unsplash

Före intervjun

Första intrycket är mycket viktigt och så klart skall presentation som du gjort i din ansökan stämma när de möter dig. Det är lätt att tro att det bara är arbetsgivaren som ska ta reda på om du passar för jobbet som du söker jobbet men en intervju är lika mycket din möjlighet att ta reda på om arbetsgivaren motsvarar dina förväntningar. Fundera därför över vad som är viktigt för dig av en blivande arbetsgivare.

Under en intervju kommer många gånger frågan: – Vilka är dina styrkor? Ibland kan man tycka att det är svårt att svara på men vi rekommenderar att du tar dig tid att fundera och skriva ner det innan intervjun. Om det är svårt att svara på så ta hjälp av din rådgivare, coach, vänner eller tidigare kollegor.

Se till att vara förberedd: Läs igenom din ansökan och be din coach att testintervjua dig. Då är redo för oförberedda händelser eller frågor.

Ta dig tid att läsa på om arbetsgivaren och tjänsten så att du snabbt kan matcha din profil med det som nämns vid intervjun. Detta visar också på att du är påläst och därmed seriös och intresserad.

Tänk ut några situationer ifrån dina tidigare arbeten där du kan ge exempel på när och hur dina främsta styrkor har kommit till sin rätt. Dessa skall vara så konkreta exempel som möjligt.

Välj ut kläder innan så slipper du stressa samma dag som intervjun. Välj kläder som du känner dig bekväm och välklädd i, och i övrigt hel och ren.

Ibland hålls intervjun av arbetsgivaren på arbetsplatsen, ibland på huvudkontoret och andra gånger sköter ett rekryteringsbolag detta. Det betyder ju att mötet inte alltid sker på den tänkta arbetsplatsen så se till att du vet vilken adress du ska till.

Åk i god tid så att du kan vara på plats 15 minuter innan. Då hinner du pusta ut och ladda upp inför intervjun.

Lycka till!

 

Ladda ned