Har du blivit uppsagd?

Då hjälper vi dig. Tillsammans gör vi en plan som utgår från vad just du behöver. Sedan stöttar vi dig på vägen till ett nytt jobb.

Vi kallar det för omställning med engagemang.

Så här går det till

Vi utgår alltid från dina behov. Du får en egen rådgivare med stor erfarenhet som stöttar dig på vägen mot ett nytt jobb. Vi hjälper även till med studier eller att starta eget företag. Målet är att du så snabbt som möjligt kommer tillbaka på arbetsmarknaden. Vi tar det från början:

Anmälan

Det vanligaste är att din arbetsgivare anmäler dig som är uppsagd till CIKO. Om din arbetsgivare inte har gjort det kan du anmäla dig själv med hjälp av det här formuläret. Du behöver ha ett uppsägningsbevis som du ska skicka med din anmälan.

Anmälan

Personlig rådgivare

När din ansökan är godkänd får du ett mail från oss och bli kontaktad av din personliga rådgivare. På CIKO jobbar åtta duktiga rådgivare som är vana att stödja jobbsökare, kan den lokala arbetsmarknaden och har kontakt med specialister som hjälper dig.

Tips och råd

Kartläggning

Vid första kontakten med din rådgivare bokar vi ett lite längre möte för kartläggning. Vid det samtalet går vi igenom din jobbhistorik, nuläge och önskemål inför framtiden vad gäller jobb, utbildning eller starta eget. Vi pratar också om tidigare erfarenhet av jobbsökande, fysisk och psykisk hälsa, motivation, hinder och möjligheter. Efter samtalet gör vi en gemensam handlingsplan.

Individuell handlingsplan

Din handlingsplan ligger till grund för vilket stöd du kan få av CIKO i ditt jobbsökande. Det kan t ex vara stöd av en jobbcoach som hjälper till i jobbsökandet. Det kan vara kompetenshöjande insatser, t ex kortare utbildningar eller certifieringar. Det kan också handla om stöd i processen att starta eget företag. Om du har planer på att gå en längre utbildning kan du få stöd av vår studievägledare.

Smarta verktyg

Du får en egen jobbportal där du kan sköta allt ditt jobbsökande. Behöver du bättra på dina kunskaper så kan använda våra lärportaler som har flera hundra utbildningar. Vi har också en smart lösning som gör det enkelt att skriva bra och personliga brev.

Logga in

Bollplank

Att söka jobb kan vara ett heltidsjobb. Ibland går det bra och självförtroendet går upp. Ibland är det svårt och allt känns tungt. Då ska du veta att din rådgivare kommer hjälpa dig. Heja på när det går bra. Ge tips och uppmuntran när det går sämre. Vi finns till för att stötta dig.

Ekonomiskt stöd

Har du fyllt 40 år, har varit anställd på arbetsplatser som omfattas av vårt stöd i minst 50 månaders de senaste fem åren och är uppsagd på grund av arbetsbrist kan du få ett ekonomiskt stöd. (Det kan vara mycket att hålla reda på). Det viktigaste är att du skickar in en ansökan så hjälper våra duktiga handläggare dig och kontrollerar om du har rätt till att få ekonomisk ersättning.

Ansökan

Du går vidare

Vi är duktiga på att hjälpa jobbsökare som du att hitta ett nytt jobb, eller en utbildning eller att starta eget. Du ska veta att vi inte ger oss och att vi kan hjälpa dig upp till 18 månader. Tillsammans ska vi se till att du kommer vidare.

Jobbsökare berättar

Det här gäller för att du ska få stöd

Du ska vara tillsvidareanställd och blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Du ska ha haft minst 40% sysselsättningsgrad och varit sammanhängande anställd i minst tolv månader i ett företag eller en organisation som är ansluten till arbetsgivarorganisationen Fremia.
Du ska varit visstidsanställd och din anställning har avslutats. Du ska ha haft minst 40% sysselsättningsgrad och varit sammanhängande anställd i minst 24 månader i ett företag eller en organisation som är ansluten till arbetsgivarorganisationen Fremia.
Du ska inte vara arbetsför på grund av ohälsa. Du ska ha haft minst 40% sysselsättningsgrad och ha varit sammanhängande anställd i minst tolv månader i ett företag eller en organisation som är ansluten till arbetsgivarorganisationen Fremia.