Att arbeta med förebyggande omställningsarbete är ett sätt för er som arbetsgivare att möta aktuella kompetensbehov och samtidigt minimera riskerna för arbetsbrist. CIKO:s förebyggande omställningsarbete består av två delar:
Genom att ta fram en kompetensutvecklingsplan kan vi tillsammans säkerställa att företagets behov matchar de anställdas kunskaper och färdigheter.
CIKO tar i första hand fram individuella kompetensutvecklingsplaner riktade till anställda med osäker anställning. Detta för att hen ska få möjlighet att se om det finns nya möjligheter inom företaget samt vilket behov av kompetensutveckling som finns.
Syftet med planen är att se om det finns förutsättningar för att matcha företagets behov med medarbetarens ambitioner. Målet är se vilka insatser som behöver göras för att medarbetare ska uppfylla kraven för framtida tjänster inom företaget.
Medarbetare som omfattas av omställningsavtalet upprättat av KFO/LO och riskerar uppsägning på grund av arbetsbrist.
CIKO bekostar och tillsätter en erfaren rådgivare som leder arbetet med att ta fram kompetensutvecklingsplanen i nära samarbete med företagets HR-funktion och medarbetaren.
Arbetsgivaren bidrar genom att samordna och genomföra arbetet gällande kompetensutvecklingsplan tillsammans med lokala fackliga parter samt frigöra tid för deltagare.
Ansökan förebyggande omställningsarbete
Om ni står inför att behöva säga upp anställda på grund av arbetsbrist, så kan CIKO hjälpa till med att finansiera en utbildningsinsats för de anställda som riskerar att sägas upp. Det krävs bland annat att det pågår en MBL-förhandling om arbetsbrist och att de anställda tillhör en yrkesgrupp som arbetsgivaren inte längre har behov utav.
Syftet är att identifiera medarbetare eller grupper som är behov av utbildning. Målet är att ge dessa rätt kunskaper som stärker företagets förutsättningar och därigenom minskar risken för övertalighet.
Medarbetare som omfattas av villkoren i omställningsavtalet KFO/LO.
Ett stort nätverk av utbildningsföretag samt finansiering av utbildningsinsatsen, helt eller delvis.
Egeninsats i form av exempelvis: